Energie besparen

Glas vervangen doet u vooral voor meer comfort in huis. Heeft u nog enkelglas, dan levert vervanging door hr++-glas wel een flinke besparing op. Welke soorten hr-glas zijn er, wat kost het en waar moet u op letten?

Wat is hr-glas?  

Hoogrendementsglas (hr-glas) bestaat uit twee of drie glasbladen, met daartussen een edelgas. Eén van de bladen is vaak voorzien van een coating, waardoor warmte minder snel naar buiten verdwijnt.

Tripleglas bestaat uit drie glasbladen, is het energiezuinigste hr-glas en wordt vooral bij nieuwbouw en zeer energiezuinige woningen gebruikt, vaak in combinatie met extra geïsoleerde kozijnen.

De u-waarde van glas geeft aan hoeveel warmte door het glas verloren gaat en bepaalt het aantal +-tekens achter hr (1 of 2). Hoe lager de u-waarde, hoe energiezuiniger.

Wat kost hr-glas? 

De kosten van hr-glas zijn van veel factoren afhankelijk. Mogelijk moet u uw kozijnen aanpassen en het schilderwerk bijwerken of rekent de vakman extra kosten voor moeilijk te plaatsen glas.

Tripleglas is het zuinigste en duurste glas. Het is ongeveer 30 % duurder dan hr++-glas.

Voor het vervangen van glas kunt u mogelijk Subsidie aanvragen of een verduurzamings hypotheek sluiten.

Isoleren

Voor welk alternatief u ook kiest, u kunt als woningeigenaar alvast wat voorbereidingen treffen. Een eerste stap waar u nooit spijt van krijgt is het verminderen van uw energieverbruik. De meest duurzame energie is namelijk de energie die u niet nodig heeft. Denk daarbij vooral aan het isoleren van uw woning. Daarnaast kunt u ook denken aan het dichten van kieren, waardoor u ook minder energie verbruikt. Het voordeel van isoleren en het dichten van kieren is dat alternatieve oplossingen voor aardgas makkelijker haalbaar zijn.

Ventileren

Naast isoleren is het hebben van goede ventilatie net zo belangrijk. Kies hiervoor passende ventilatieroosters.

Wat levert hr-glas op? 

Glas vervangen doet u vooral voor een beter comfort in huis. Dubbelglas vervangen door hr+- of hr++-glas is alleen rendabel als de bestaande ruiten lek zijn, u de kozijnen laat vervangen of als u een huis energieneutraal wilt maken. Heeft u enkelglas, dan bespaart u bij vervanging door hr++-glas ongeveer 380 kubieke meter gas per jaar op de energierekening, berekende voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal (gemiddelde tussenwoning, 20 vierkante meter glas). De jaarlijkse besparing is ongeveer € 475.

*Omdat de energieprijzen per huishouden zo verschillend zijn is het lastig om aan te geven hoeveel een huishouden kan besparen. In dit geval gaan we uit van een gasprijs van € 1,25 per kubieke meter gas en een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh.

Aandachtspunten hr-glas

  • Bij de keuze voor hr+- of hr++-glas speelt de dikte en het gewicht van het glas een belangrijke rol. Soms past het dikkere hr++-glas niet in de bestaande kozijnen. Controleer het raamhout en de scharnieren van de kozijnen. Is er voldoende ruimte (sponningsdiepte)? Anders moet u het raamhout vervangen.
  • Doordat hr-glas zo goed isoleert, ontstaat bij bepaalde weersomstandigheden weleens condens op het glas aan de buitenkant, met name in de ochtend. In de loop van de dag verdwijnt die vanzelf als de temperatuur buiten stijgt.

Bron: vereniging eigen huis